Elgesys prie stalo yra svarbus socialinio elgesio aspektas. Žinojimas, kaip tinkamai elgtis vakarienės metu, gali labai pakeisti tai, kaip jus vertina aplinkiniai žmonės. Nesvarbu, ar pietaujate su draugais, šeima ar verslo partneriais, laikytis etiketo visada yra svarbu.
Prieš vakarienę
Gavus kvietimą vakarienės, visada atsakykite, net jei to konkrečiai neprašoma. Nedera teirautis dėl papildomų svečių, jei kvietime apie tai nėra užsiminta. Tačiau jei pakviesta buvo jūsų šeima, paklausti ar jūsų vaikai taip pat kviečiami, yra priimtina. Beje, prieš vykdami įsitikinkite, kad jūsų vaikai žino geras manieras.
Jei esate pakviesti pietauti į namus, šeimininkui ar šeimininkei dera atnešti kokią nors dovaną kaip padėkos ženklą. Tačiau svarbu pažymėti, kad jūsų dovana nebūtinai turi būti naudojama valgio metu.
Niekada nevėluokite iš anksto nesusitarus su vakaro šeimininkais. Punktualumas yra pagarbos ir dėmesio ženklas ne tik šeimininkui, bet ir kitiems svečiams. Taip pat nemandagu atvykti anksčiau, nes galite sutrukdyti šeimininko pasiruošimą. Rekomenduojama pasirodyti laiku arba keliomis minutėmis anksčiau, bet niekada nevėluoti, jei neįspėjote iš anksto.
Servetėlė
Atvykę luktelėkite, kol jums bus parodyta jūsų sėdėjimo vieta. Atsisėskite, vadovaudamiesi šeimininko ar vyriausio prie stalo esančio svečio pavyzdžiu. Jei nėra iš anksto paskirtų vietų, geriausia palaukti, kol šeimininkas pasakys, kur sėsti.

Atsisėdus, stebėkite vakaro šeimininką, pradėti valgyti mandagu po jo iniciatyvos. Kai šeimininkas išskleidžia servetėlę, įprasta nuo stalo ar lėkštės paimti savo servetėlę ir padėti ją ant kelių. Jei pietaujate restorane, įprasta servetėlę dėti ant kelių iškart atsisėdus. Ji turi būti perlenkta per pusę taip, kad klostė būtų nukreipta į save. Valgydami naudokite servetėlę, kad prireikus nusišluostytumėte burną ar pirštus, tačiau nenaudokite jos veido šluostymui ar nosies pūtimui.
Servetėlę laikyti ant kelių įprasta viso valgio metu. Jei jums reikia atsiprašyti ir pakilti nuo stalo, tačiau ketinate grįžti, padėkite servetėlę bet kurioje lėkštės pusėje. Baigus valgyti, servėtėlę padėkite ant stalo, lėkštės kairėje, kaip signalą padavėjui, kad baigėte valgyti.
Kelios pagrindinės taisyklės
Kai kuriose kultūrose prieš valgant įprasta sukalbėti maldą. Net jei neturite tų pačių įsitikinimų ar nežinote vietos papročių, svarbu parodyti pagarbą ir pabūti tyliai. Jei šeimininkas pasiūlo tostą, pakelkite taurę kaip pripažinimo gestą. Sudaužti taurėmis nėra privaloma.
Vakarieniaujant restorane, mandagu palaukti, kol visiems prie stalo sėdintiems nariams bus patiektas maistas ir tik tada pradėti valgyti. Vakarieniaujant privačioje aplinkoje, patartina sekti šeimininko ar šeimininkės pavyzdžiu ir pradėti valgyti tuomet, kai pradeda jie. Švediško stalo tipo aplinkoje valgyti galite pradėti tada, kai prie jūsų stalo susodinami visi svečiai.
Kai pietų metu patiekiamas maistas, patiekalus įprasta perduoti kryptimi prieš laikrodžio rodyklę. Nemandagu ko nors siekti sveriantis per stalą – visuomet paprašykite, kad užkandžius ar pagardus perduotų arčiausiai jų sėdintis asmuo. Druska ir pipirai visada paduodami kartu. Dedantis maistą iš serviravimo indo naudokite ne savo, o prie jo pateiktus įrankius.

Jei prie stalo, kurio serviruotėje išdėstytas ne vienas įrankų komplektas, visuomet pradėkite nuo įrankio, kuris padėtas toliausiai nuo lėkštės.
Esminės taisyklės prie stalo
- Jūsų mobilusis telefonas neturėtų būti dedamas ant stalo. Prieš sėdant, patartina įjungti tylųjį režimą. Kalbėti ar susirašinėti žinutėmis būnant kitų žmonių kompanijoje yra nemandagu.
- Nekalbėkite pilna burna. Net jei kažkas užduoda jums klausimą, prieš atsakant maistą baikite kramtyti bei nurykite.
- Nemandagu į maistą berti druskos ar kitų prieskonių, jo neparagavus. Tai gali būti suvokiama kaip šeimininko ar šeimininkės įžeidimas.
- Duoną dalinkite į kąsnio dydžio dalis ir valgant sviestu tepkite tik po vieną gabalėlį.
- Taurę su kojele laikykite už kojelės.
- Venkite vienu ypu išgerti visą stiklinę vandens, vyno ar kito gėrimo. Gurkšnokite mažais gurkšneliais.
- Nepjaustykite viso maisto prieš pradėdami valgyti. Verčiau pjaukite po vieną ar du gabalėlius vienu metu.
- Nepūskite karšto maisto; palaukite kelias minutes, kol atvės.
- Valgydami sriubą, semkite ją nuo savęs.
- Venkite maistą valgyti pirštais, nebent šeimininkas ar šeimininkė rodo kitokį pavyzdį.
- Užuot lenkę galvą arčiau lėkštės, stenkitės tinkamai nešti maistą į burną naudojant stalo įrankius.
- Nedėkite ant stalo alkūnių. Jei naudojatės tik vienu įrankiu, laisvą ranką padėkite ant kelių.
- Paragaukite bent po vieną ar du kąsnius kiekvieno lėkštėje esančio patiekalo, išskyrus tų, kuriems galite būti alergiški.
- Jei maistas jums patinka, būtinai pagirkite šeimininką ar šeimininkę, bet venkite išsakyti savo nuomonę, jei maistas nepatinka.
- Įrankius naudokite tik valgymui, ne gestikuliavimui.
- Neskubėkite valgyti, patiekalą stenkitės užbaigti panašiai, kaip ir šeimininkas ar šeimininkė.
- Venkite nemalonių garsų, pavyzdžiui, čepsėjimo.
- Jei netyčia išpylėte gėrimą restorane, pakvieskite į pagalbą padavėją. Jei gėrimą išpylėte svečiuose, pasistenkite viską sutvarkyti, jei reikia, pasiūlykite sugadintus daiktus išvalyti profesionaliai.
- Baigę valgyti, įrankius palikite lėkštėje arba dubenyje.
- Prie stalo nenaudokite dantų krapštukų ar dantų siūlų.
- Prie stalo priimtina pakartotinai tepti lūpų dažus, tačiau likusio makiažo koregavimo prie stalo venkite.
Po valgio
Baigę valgyti, sulenkite servetėlę ir padėkite ją lėkštės kairėje. Prieš atsistodami palaukite, kol šeimininkas ar šeimininkė duos signalą, kad valgymas baigtas. Nemandagu išeiti nedelsiant. Jei nėra kitų planų vakarui, geriausia pabūti apie valandą. Nepamirškite padėkoti šeimininkui už vakarienę. Įprastesnėje aplinkoje tikslinga pasiūlyti pagalbą tvarkant stalą.